• Wpisów: 197
  • Średnio co: 14 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 17:43
  • Licznik odwiedzin: 33 763 / 2774 dni
 
enowak
 
Ewa Nowak: Całkiem niedawno grupa czołowych ekspertów medycznych i żywieniowych opublikowała apel o zmniejszenie ilości cukru dodawanego do opakowanej i przetworzonej żywności w ciągu najbliższych 3-5 lat o 20-30 % (1). Grupa ekspertów  ”Action on Sugar” , szacuje, że zmiana ta spowoduje obniżenie średnio o około 100 liczby kalorii, które każdy człowiek spożywa dziennie i ostatecznie przyczyni się do odwrócenia epidemii otyłości. Media podchwyciły natychmiast ten wątek, co objawiło się nagłówkami: „Cukier to nowy tytoń”, i „Cukier jest wrogiem numer jeden w diecie Zachodu”. Chociaż te nagłówki brzmią sensacyjne mówią jednak prawdę, cukier rzeczywiście przyczynia się do problemów zdrowotnych, być może nawet w większym stopniu niż tytoń.

Nie możesz dodać komentarza.